Lage Rugpijn Massage

Lage rugpijn Massage

Lage rugpijn, ofwel Lumbago (pijn in het lumbale gedeelte van de rug) komt vaak voor. De pijn kan uitstralen naar de bil of het been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijn doen.
Acht op de tien mensen krijgt in zijn of haar leven last van lage rugpijn.  

Specifieke lage rugklachten hebben als oorzaak een duidelijk letsel zoals een hernia, fracturen, versleten wervels, de ziekte van Bechterew of een tumor. Deze moeten door een fysio of arts onderzocht en behandeld worden.

Maar bij de meeste mensen is de oorzaak echter vaag en niet duidelijk. En is het lastig aan te geven waar de rugpijn vandaan komt. Dit zijn de zogenaamde A-specifieke klachten. Bij de meeste mensen heeft het te maken met spieren, banden en gewrichten in de rug.

Ons moderne leven geeft ons veel stress en spanning. Ons lichaam staat te vaak en te lang in de vecht- en vluchtmodus.

Oorzaken lage rugpijn kunnen zijn:

  • Langdurig en scheef zitten (computer, auto)
  • Verkeerd tillen
  • Overbelasting
  • Sporten waarbij verkeerde spiergroepen worden getraind
  • Stress / Spanning
  • Fysiek zwaar werk
  • Problemen in de bilspier
  • Slecht matras

Het is van belang om de oorzaak van lage rugpijn te achterhalen om herhaling te voorkomen.

De massage:

Spierknopen geven vaak lage rugpijn. Dit is een spierverharding, een plek waar zich afvalstoffen ophopen. Deze moeten los gemaakt worden om de doorbloeding weer op gang te brengen, de afvalstoffen af te voeren, en de pijn weg te nemen.
Problemen in de bilspieren kunnen ook een oorzaak van lage rugpijn zijn, en zullen dan (altijd in overleg met u) in de massage behandeld worden waarbij de slip aanblijft. De massage kan in eerste instantie gevoelig zijn, maar de massage van de gehele rug, bilspieren, hamstrings, kuitspieren en voeten zal uiteindelijk een ontspannend effect hebben.  

Reactie op de behandeling:

Na de massage komen afvalstoffen vrij en kun je een reactie krijgen op de behandeling zoals misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarom is het van belang om voldoende water te drinken, zodat de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Daardoor zullen de klachten snel verminderen of zelfs uitblijven.