Voetproblemen/ Lichamelijke klachten

Voetproblemen en lichamelijke klachten

Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Je kunt eelt herkennen aan de gele of bruine kleur, soms ziet het er glazig uit.

Een teveel aan eelt onder de bal van de voet of onder de hiel kan heel vervelend zijn. Er kunnen zelfs kloven ontstaan, dit kan erg pijnlijk zijn.

Een beetje eelt werkt beschermend, maar teveel is niet prettig en kan tot klachten leiden.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Een slechte voetverzorging
  • Een abnormale voet-of teenstand, slap vetkussen onder de hiel
  • Veel lopen op blote voeten of op slippers/sandalen
  • Schoenen dragen zonder sokken
  • Druk en wrijving door niet goed passende schoenen (te ruim), of met een diep voetbed (Birkenstock sandalen)
  • Te smalle steunzolen
  • Te kleine sokken
  • Zweetvoeten
  • Veel lopen en staan
  • Harde ondergrond
  • Bij een nagelafwijking (eelt onder de nagel), zoals bij een schimmelnagel
  • Als u ouder wordt, wordt de huid droger, hierdoor wordt het risico op overtollig eelt groter

Laat uw eelt regelmatig behandelen om klachten en pijn te voorkomen!

Wat zijn blaren?

Blaren zijn oppervlakkige blaasjes en blazen van de huid. Ze zijn gevuld met helder vocht. Meestal zitten ze op plaatsen die aan te veel wrijving hebben blootgestaan.

Hoe kun je blaren voorkomen?

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming

  • Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat
  • Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen
  • Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn
  • Houd uw voet droog. Zo nodig kunt een voetpoeder gebruiken
  • Draag een goede kwaliteit sokken of kousen (van wol of katoen)

Verzorging:

Heb je toch vochtblaren opgelopen, dan doe je er bij voorkeur niets aan indien ze nog gesloten zijn, want doorprikken kan dan alleen maar tot infecties leiden. Doe er alleen een zogenaamde tweedehuidspleister op (second skin)

Indien de blaar hinder geeft tijdens het sporten, kun je hem kapot prikken. Eerst met alcohol ontsmetten, vervolgens drogen en daarna met een steriele naald (ook met alcohol schoongemaakt) op verschillende plaatsen doorprikken. De naald moet daarbij evenwijdig aan de huid worden gehouden. Druk gelijktijdig met een steriel kompres het vocht eruit en ontsmet de blaar opnieuw. Leg vervolgens een steriel verband aan of plak op de blaar een tweedehuidspleister (second skin)

Grote bloedblaren moet je door de huisarts laten verzorgen. Open blaren dienen grondig ontsmet te worden, ook het huidgedeelte eromheen, waarna de blaar afgedekt moet worden met steriel verband

Een gewone voetwrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewricht plat. Voetwratten worden net als wratten op andere plaatsen van het lichaam veroorzaakt door een virus.

Hoe herkent u een wrat:

Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als je er bovenop drukt.

Soorten wratten:

Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De gewone wrat komt meestal  voor op jonge leeftijd. Er zijn verschillende soorten, waaronder de ouderdomswrat. Het is een bruinachtige woekering van diverse afmetingen en kan overal op de huis voorkomen, zo ook op de voeten. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.

Behandeling:

Voetwratten kunnen door de huisarts behandeld worden door bevriezing met vloeibare stikstof. Meestal geeft deze behandeling lichte napijn en klachten bij het lopen. Ook kan salicylzuur worden gebruikt, verkrijgbaar in zalf, gel of aanstipvloeistof

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Schimmels zijn de aanstichters van de zogenaamde “kalknagels”. Gelukkig zijn schimmelnagels te behandelen, echter het duurt vaak een lange tijd en vergt discipline en uithoudingsvermogen om de schimmels te bestrijden. Er bestaan vele duizenden schimmels, met een schimmelkweek is het mogelijk de schimmelsoort vast te stellen en zo een juiste behandeling in te zetten.

Vaak besteed je pas aandacht aan je voeten als je er last van hebt. Bijvoorbeeld als het een beetje jeukt of pijn doet tussen de tenen. Vaak blijken er dan schilfers en blaasjes tussen de tenen te zitten, waarschijnlijk heb je dan een voetschimmel opgelopen.

Hoe herken je een schimmelnagel:

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt, nagel wordt brokkelig en kan loslaten.

Hoe kom ik er aan?

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporten die voetschimmel veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen, denk aan kleedkamers van winkels, behandelkamer bij dokters etc. Voetschimmels houden van een vochtige en warme omgeving. Nagels die beschadigd raken bijvoorbeeld door sporten of dragen van knellende schoenen raken gemakkelijk geïnfecteerd.

Is een schimmelnagel (voetschimmel) besmettelijk?

Schimmels die een schimmelnagel veroorzaken zijn besmettelijk. Of het daadwerkelijk een infectie veroorzaakt is afhankelijk van o.a. je afweer. Sommige mensen zijn gevoeliger voor schimmelinfecties bijvoorbeeld: ouderen, mensen met minder weerstand (bijvoorbeeld bij een chemokuur), diabetes mellitus

Hoe voorkom ik een schimmelinfectie?

  • Na het douchen of baden de voeten goed drogen
  • In openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen (draag dan slippers)
  • Katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie)
  • Draag schoenen van een “ventilerend” materiaal (leer, linnen of open schoenen)

Behandelingen:

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk met bijvoorbeeld een crème, poeders (behandeling voor de schoenen), druppels, medicatie (nadeel van medicatie is dat er meerdere bijwerkingen kunnen ontstaan). U kunt de mogelijkheden samen met uw pedicure of huisarts/specialist bespreken.

De pedicure:

Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een “must”wanneer u wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen uw huid maar ook uw nagels aangetast raken. De pedicure inspecteert uw voeten en geeft adviezen om de voeten en voethuid in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfecties.

Een likdoorn ontstaat door druk en wrijving

Likdoorns kunnen zicht voordoen:

  • Onder de voet, vooral onder de kopjes van de middenvoetsbeetjes
  • Boven op de tenen bij hamertenen of klauwtenen
  • Tussen de tenen
  • Onder de nagel of in de nagelwal

We onderscheiden de volgende likdoorns:

  • Gewone likdoorn
  • Vaatlikdoorn
  • Weke likdoorn
  • Zaadlikdoorn
  • Zenuwlikdoorn

Gewone likdoorn:

Een gewone likdoorn is een heuvelachtige verhoorning van de opperhuid met een centrale, naar binnen groeiende puntige kern. De bloedvaatjes onder de likdoorn zijn sterk vergroot, waardoor er bij verwonding een sterkere bloeding optreden dan elders.

Vaatlikdoorn:

De vaatlikdoorn is een likdoorn waarbij de fijne haarvaten van de lederhuid tot in de verhoorning zijn doorgewoekerd. Ze vertonen donkere vlekjes in de likdoorn. Deze likdoorns zijn zeer pijnlijk bij aanraking en komen meestal voor op de teentoppen.

Weke likdoorn:

De weke/zachte likdoorn komt alleen voor tussen de tenen. De likdoorn wordt vaak omgeven door een verhard gedeelte in de vorm van een ring. Het is een zeer pijnlijke aandoening door de aanhoudende druk door zowel druk van binnenuit (teenbotjes onderling/spreidvoet)als door druk van buitenaf (te nauw schoeisel)

Zaadlikdoorn:

Een zaadlikdoorn is eigenlijk een bijzonder soort likdoorn, omdat deze zonder aanleiding, dus zonder druk of wrijving ontstaat. Ze komen meestal groepsgewijs voor bij mensen met een slechte bloedcirculatie, bij oudere mensen met een zeer droge huid, bij diabetes patiënten en bij reumapatiënten. Zaadlikdoorn zijn niet pijnlijk. Ze zien eruit als kleine zaadkorreltjes

Zenuwvaatlikdoorn:

De zenuwvaatlikdoorn heeft hetzelfde uiterlijk als de vaatlikdoorn. Het verschil is dat bij deze likdoorn ook zenuwuiteinden in de verhoorning zijn meegegroeid. De zenuwvaatlikdoorn is hypergevoelig en veroorzaakt zelfs ’s nachts pijn

Behandeling en voetverzorging van de likdoorn:

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Deze kan op den duur zelfs wegblijven, mits de oorzaak ook wordt opgeheven

Zweetvoeten is het overmatig transpireren van de huid door de overmatige vochtafscheiding van de zweetklieren. Een sterke afscheiding onder de voetzolen wijst meestal niet op een ziekte. De huid wordt week door de overdadige transpiratie

De gevolgen kunnen zijn:

  • De huid wordt slapper en gaat gemakkelijk stuk, met als gevolg pijnlijke blaren, kloven in het eelt en tussen de tenen
  • Een indringende geur
  • De huid wordt gevoeliger voor allerlei infecties, zoals schimmels en bacteriën.

Wat kun je zelf doen?

  • Regelmatig wisselen van sokken en schoenen
  • Voeten dagelijks wassen met Betadine scrub (dood bacteriën)
  • Elke dag insmeren met zinkzalf (verzorgt de huid en droogt hem in)
  • 2 à 3 keer per week voetbad met lauw warm water en 4 theezakjes (looizuur van thee droogt de huid in)
  • Gebruik absorberende poeders of gewoon talkpoeder
  • Wisselbaden nemen, om het reflex van verwijdende bloedvaten bij warmte te vernauwen

Ingroeiende nagels/pseudo unguis incarnatus die een bolle vorm hebben, kunnen met de nagelranden een zodanige druk uitoefenen dat ze pijnlijk in de nagelwal drukken. Ook nagels die een normale vorm hebben, kunnen omdat de nagel te kort wordt geknipt en/of hoekjes worden weggeknipt pijnlijk worden.

Bij voortdurende druk van de nagel kan er eelt en/of een likdoorn in de nagelwal ontstaan, wat het geheel nog pijnlijker maakt. De nagel dreigt in het vlees te gaan groeien en kunnen daarmee een ontsteking veroorzaken, vaak met pusvorming. Dit komt het meest voor aan de grote teen, maar kan ook aan de andere tenen voorkomen.

Behandeling:

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en kan de nagel drukvrij leggen en geeft adviezen om herhaling te voorkomen, en voorkom je een bezoek aan de huisarts (specialist) om dit probleem chirurgisch te verhelpen. 

De blauwe nagel/subunguaal haematoom ontstaat wanneer we de teen flink stoten of er een zwaar gewicht op laten vallen. Het nagelbed raakt dan beschadigd, waardoor er bloed onder de nagelplaat terechtkomt dat de nagelplaat omhoog drukt. Eerst kleurt de nagel rood, daarna verloopt de kleur van blauw naar zwart. De nagel zal op termijn volledig loslaten.

Om dit te voorkomen zal de nagelplaat direct doorboord moeten worden, zodat het bloed onder de nagelplaat weg kan, bedenk echter wel dat eenmaal gestold bloed onder de nagel niet makkelijk te verwijderen is. Het spreekt vanzelf dat deze aandoening zeer pijnlijk is.

Ook wel nijnagel genoemd. Het woord zegt het al, het is een extra nagelstukje dat aan de zijkant van de nagel meegroeit

Som is het ook een inscheuring van de huid langs de nagelriem. Het kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan na klap of stoot. Het halve maantje in de nagel raakt beschadigd waardoor er geen kans meer is op herstel. Het komt het meest voor aan de buitenkant van de nagel van de kleine teen.

Wat kun u er aan doen?

Probeer er niet zelf aan te trekken, hiermee beschadigt u de wortel van de nagel en wordt het probleem alleen maar erger.

Wat kan uw pedicure doen?

Het puntje zo kort mogelijk af frezen. Als dit mogelijk is, door middel van acryl/gel het stukje van de nagel aan de nagel vast zetten zodat het dwangstukje meegroeit. In enkele gevallen groeit er op den duur weer een complete nagel. Dit lukt niet altijd. Wel ben je dan even verlost van een akelig loszittend stukje nagel dat erg vervelend kan doen in de sok of schoen.

In ernstige gevallen moet een chirurg dit permanent verwijderen

De gespleten nagel/onychorhexis (in de lengte),  onychoschisis (in de breedte) heeft een ruw en onregelmatig oppervlak met in het midden een lengte- of breedte groei. De oorzaak kan zijn: trauma, psoriasis, schimmelinfectie, bacteriële infectie of medicijn gebruik. Vaak wordt echter geen oorzaak gevonden.

Door een gelnagel te plaatsen kan ik de nagel reconstrueren

Vermindering van de klauwstand van de tenen wordt meestal bereikt door het dragen van een steunzool. De voet versterkt zich daardoor en de tenen staan dan minder krom

Ook worden vaak ortheses toegepast. Dat zijn op maat gemaakte siliconen hulpstukjes die tussen – onder of bovenop de tenen gedragen worden

De “Hallux Valgus” (Hallux = grote teen, Valgus = afbuigend van de middellijn van de voet), is een pijnlijke aandoening. Een brede voorvoet en vaak iets te smalle schoenen, verzorgen druk en wrijving op het gewricht van de grote teen.

Bovenop het grote teengewricht zit een slijmbeurs, een zakje gevuld met smeervocht. Door de druk en wrijving kan niet allen de huid geïrriteerd raken, maar ook de slijmbeurs en het onderliggend bot. Zo’n ontsteking op het gewricht, die gepaard gaat met roodheid en zwelling heet een “Bunion”.

Het ontstoken botvlies zal na de ontsteking zich omzetten in een dun laagje extra kraakbeen. Dit vindt ook plaats in het gewricht, op termijn wordt dit steeds dikker, minder bewegelijk en helemaal stijf (hallux rigidus). Dit laatste heeft grote gevolgen voor de afwikkelingsmogelijkheden van de voet. 

Behandeling:

Aanvankelijk kan geprobeerd worden de bunion drukvrij te leggen door middel van een teen orthese en ruimere schoenen. Als dit niet het gewenst resultaat geeft, is een operatieve ingreep te overwegen.

Hielspoor, hoe ontstaat het, en hoe herken je het?

Onder de voet loopt een brede pees: de voetzoolpees, die de voorvoet met de hiel verbindt. De plek waar deze pees aan het hielbeen vastzit, kan bij overbelasting pijn gaan doen. We noemen dit hielspoorklachten.

Hielspoorpijn is de meest voorkomende pijnklacht aan de hiel. De klachten ontstaan door tijdelijke of langdurige overbelasting van de voetzoolpees. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat onder spanning en gaat irriteren en ontsteken. Hielspoorklachten ontstaan meestal geleidelijk. Soms ontstaan de klachten ineens door een blessure, bijvoorbeeld wanneer u een harde landing maakt met platte voeten op een harde ondergrond.

U voelt een felle, scherpe pijn onder uw voet (tegen uw hiel aan) wanneer u erop staat of loopt. In rust stopt de pijn vrijwel direct. In sommige gevallen blijft de pijn gedurende de hele dag aanwezig en wordt het lopen zeer beperkt.

De ergste pijn gaat meestal binnen 1 tot 4 maanden vanzelf weer over. Meer dan 80% van de mensen met hielspoorklachten is binnen 1 tot 2 jaar genezen.

De kans op overbelasting van de voetzoolpees is groter:

  • Bij overgewicht
  • Bij hardlopen op harde ondergrond
  • Bij werk waarbij u lang moet staan
  • Als u een lange wandeling maakt en niet gewend bent te lopen
  • Bij sporters die veel hardlopen of springen (bijvoorbeeld tennis of volleybal)
  • Bij een afwijkende vorm (bijvoorbeeld platvoeten) of stand van de voeten en/of verkeerd looppatroon

Adviezen:

  • Rust is allereerst belangrijk
  • Het dragen van goed schoeisel is zeer belangrijk
  • Blijf bewegen maar neem rust als u weer pijn krijgt. Doorgaan bij pijn vertraagt het herstel
  • Vermijd harde ondergrond
  • Probeer af te vallen als u overgewicht heeft
  • Oefeningen doen om de voet- en kuitspier te rekken en te versterken
  • Zachte hakstukjes of steunzolen
  • Shockwave therapie
  • Koelen kan de pijn tijdelijk verminderen
  • Tapen geeft verlichting, heeft alleen geen invloed op het herstel
  • Injectie in uw hiel met daarin een verdovend middel en een ontstekingsremmer (corticosteroïden). Zo nodig kan dit maximaal 2 tot 3 keer worden herhaald, steeds met 4 weken ertussen
  • Sommige mensen hebben baat bij acupunctuur

Voor geen enkele behandeling is bewezen dat het helpt

De platvoet kan aangeboren, maar ook op latere leeftijd, bijvoorbeeld door een trauma ontstaan zijn. In veel gevallen speelt lichaamshouding, en daardoor ook de stand van een been en enkel een belangrijke rol.

Platvoeten zijn een veelvoorkomende afwijking die veel pijn, zwelling en vermoeidheid in de voet kunnen veroorzaken. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan dit ook resulteren in klachten in de knieën, heupen en rug.

Bij platvoeten is de voetboog zodanig verzakt dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, dat de voetboog groter is dan 1.3 cm, dan spreken we van een holvoet.

Bij de geboorte heeft iedereen platvoeten, maar bij een juiste ontwikkeling zijn de voetbogen meestal rond het 12e of 13e jaar volledig ontwikkeld. Een goed training van de voetspieren komt de ontwikkeling van de voetboog ten goede. Met name blootvoets lopen op ondergronden zoals het strand is voor bijna alle kinderen zeer goed. Als de voet volgroeid is is er echter met training weinig meer te doen aan de ontwikkeling van de voetboog.

Platvoeten hoeven niet per se een belemmering te zijn bij lopen of sporten. Veel hardlopers inclusief Olympisch recordhouders hebben platvoeten. Goed schoeisel kan helpen en ook verkiezen sommige sporters blootvoets te rennen. Platvoeten kunnen echter wel een risico voor blessures vormen en het is dus verstandig er wel aandacht aan te besteden.

Regelmatig sporten komt onze gezondheid ten goede. Wie in beweging blijft, houdt zijn of haar lichaam langer gezond en fit. De aandacht voor de voeten mag hierbij niet ontbreken, onze voetgewrichten komen met het sporten meer en anders onder druk te staan. De aanzet van iedere beweging begint veelal vanuit de voeten dor het zoeken van de juiste lichaamsbalans. Door hun anatomische bouw kunnen voeten zich tijdens het sporten aan veel situaties aanpassen.

Waarom naar de pedicure?

Bij pijn aan uw voeten, door bijvoorbeeld een ingroeiende teennagel, eelt of een likdoorn, zult u uw voet (onbewust) anders neerzetten om de pijn te ontwijken. Door verkeerde afwikkeling van de voet, ontstaat er een verkeerde belasting en is de kans op blessures groter.

Negeer klachten niet:

Ook van je andere spieren en gewrichten wordt het nodige verlangd. Denk maar aan snelheid, kracht en herhalende bewegingen. Wie te weinig aandacht besteedt aan zijn voeten, loopt al snel de kans op een blessure. Het dragen van goed schoeisel is hierbij erg belangrijk.

Als je weleens pijn hebt aan je voeten, of last hebt van je knieën, heup, rug of spieren, kan het ook gaan om een afwijkende voetstand, een verkeerd looppatroon of een voetaandoening, die verder gaat dan een blaar of een eeltplekje. En dat gaat niet vanzelf over. Sterker nog, hoe langer je die klachten negeert, hoe erger die klachten worden.

Aandacht van een specialist:

Met al die klachten, en ook niet voortdurend terugkomende blaren en eeltplekken, moet je zelf niet aan de gang gaan. Die verdienen de aandacht van een specialist. Een pedicure/sportpedicure is in staat je al een heel eind op weg te helpen om pijn/blessurevrij te sporten.

Voetklachten / sportblessures

Een verkeerde of slechte sportschoen kan leiden tot diverse voetklachten en blessures

  • Blauwe teennagels
  • Ingescheurde teennagels (met name de grote teen)
  • Loslatende teennagels
  • Kloofvorming aan de hielen
  • Overmatig transpireren
  • Blaren
  • Knobbels aan de voet
  • Een omzwikkende (buiten) enkel
  • Pijn aan de voorvoet
  • Overmatige eeltvorming en/of likdoorns onder de voet, op en tussen de tenen

Tips en adviezen bij het kopen van de juiste sportschoen

De juiste sportschoen kiezen, blijkt nog best een lastige opgave. Iedere sport stelt immers andere eisen aan de zool, souplesse en steun.

Koop altijd een schoen die specifiek bestemd is voor de sport die u uitoefent. Het aanbod aan sportschoenen is groot, maar niet ieder merk is per definitie geschikt voor uw voeten. Laat u in uw schoenkeuze niet leiden door trends of een mooi uiterlijk, maar kies voor de schoen die uw voeten de beste steun biedt.

Voor een gedegen advies kunt u terecht bij de betere sport(schoenen) zaak. Een goede sportschoen is gemaakt van natuurlijk, ademend materiaal en moet in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • Een makkelijk buigbaar hielstuk, dat toch goede steun geeft aan de hiel
  • Een comfortabel en passend voetbed
  • Voldoende lengte, wijdte en breedte
  • Goede demping
  • Bedenk als hardloper op welke ondergrond je gaat lopen
  • Een losse binnenzool die transpiratievocht opneemt
  • Goede aansluiting op de wreef (liefst met veter of klittebandsluiting)
  • Doe een loopanalyse

Wat u er zelf aan kan doen

  • Was uw voeten meteen na het sporten, liefst zonder zeep
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen
  • Douche na het sporten met badslippers aan om schimmelinfecties te voorkomen
  • Smeer uw voeten in met een voetcrème, dit houdt de huid soepel
  • Draag goed passende sportschoenen die bedoeld zijn voor de door u gekozen sport. Laat u hier in een sportspecialzaak over adviseren
  • Draag uw sportschoenen alleen tijdens het sporten
  • Draag sokken die goed absorberen, bij voorkeur zonder naden
  • Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen
  • Bezoek regelmatig een pedicure/sportpedicre

Nekklachten

Nekpijn wordt grotendeels veroorzaakt door spieren, banden en/of gewrichten. Spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd is een verharding van de spieren die niet meer ontspannen. Dit kan leiden tot:

  • Bewegingsbeperkingen
  • Stijfheid
  • Krachtsverlies
  • Pijnklachten

Nekpijn kan geleidelijk of acuut ontstaan door o.a.

  • Stress
  • Hoge werkdruk
  • Lang in dezelfde houding zitten, algemeen verkeerde houding
  • Scheefstand van cervicale wervel
  • Artrose
  • Aanrijding (whiplash)

De pijn kan zeurend zijn en soms uitstralen naar hoofd, armen en/of handen en kan de volgende klachten geven:

  • Hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn
  • Tennis (golf) arm
  • RSI (muis) arm
  • Tinteling in hand/vingers, gevoelloosheid
  • Krachtsverlies in handen

Schouderklachten

Iedereen zit tegenwoordig veel achter de computer/laptop, of is met zijn/haar telefoon bezig. We zitten veel in de auto. Door langdurig in een ongemakkelijke houding te zitten, kan dit schouder/nekklachten veroorzaken.

Schouder/nekklachten kunnen onze dagelijkse gang van zaken, sportprestaties en nachtrust behoorlijk verstoren. We weten niet altijd waar het vandaan komt.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Zwaar werk (overbelasting)
  • Door veel met de armen boven het hoofd te werken
  • Steeds dezelfde verkeerder beweging te maken, verkeerde houding aannemen.

Klachten kunnen zijn:

  • Pijn rond het schoudergewricht en in bovenarmen
  • Uitstraling van pijn naar schouderbladen, nek, elleboog of vingers
  • Slecht slapen
  • Problemen bij werken, sporten, boodschappen of huishouden doen
  • Minder inzetten van arm waardoor u een stijve schouder kan krijgen (Frozen Shoulder)

Rugklachten

Rugklachten komen bij zeer veel mensen voor. De oorzaak van de klachten is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft de pijn te maken met spieren, banden en gewrichten.

Klachten kunnen zijn:

  • Pijn in de onderrug
  • Uitstraling naar bil of been
  • Pijn bij lang staan en/of zitten
  • Pijn bij bewegen
  • Spit
  • Hernia
  • Ischias

Oorzaak:

  • Verkeerde lichaamshouding
  • Je rug vaak of lang moeten inspannen
  • Te snel of op een verkeerde manier tillen
  • Overgewicht
  • Stress
  • Veel autorijden
  • Zwangerschap

Blijf zoveel mogelijk in beweging, maar ga niet over je grenzen heen. En let op uw houding.